U Evropu stigao saharski pijesak

Izuzetno velike količine saharske prašine stigle su u zapadnu Evropu i zapadni Mediteran ovog vikenda. Daleko najviše prašine zahvatiće zapadni Mediterana, odakle će nastaviti da pada prema sjeveru.

Prema prognozi, neobična vremenska pojava ili ''nerado viđen gost'' kako je rekao meteorolog amater Nedim Sladić, dolazi i u BiH.

''Ono što zasigurno znamo jeste da nam početkom sedmice postepeno jača južina koja sa sobom povlači nerado viđenog gosta - pustinjski afrički pijesak... Razlog povlačenja pijeska i jačanja južine jeste nizak položaj ciklone, blizu obala Maroka i Libije gdje se nalazi snižen zračni pritisak, a sa istoka se nalazi polje visokog zračnog pritiska. Razlika u pritiscima stvara gradijent, tj. vjetar. Što je razlika u pritiscima veća, to je i vjetar jači. S pijeskom u zraku nebo će se prilično zamutiti, a prva kiša koja nas očekuje prolazno u utorak će ostaviti vidljiv žućkasti trag na našim prozorima i limenim ljubimcima", kaže on i dodaje:

"Zapuhat će umjeren do mjestimično jak vjetar južnog smjera sa kojim će početi zatopljavati, a temperature će kako danju tako i noću postepeno rasti. Oblačnija noć na utorak doprinijet će sporijem hlađenju pa će u utorak u većini krajeva jutarnja biti blizu 10 °C. Kiša prestaje u srijedu, nakon čega jedan suhi i iznimno sparan period traje sve do petka uz vrlo visoke temperature zraka i novi daljni dotok toplote sa sjevera Afrike s kojim dnevne temperature zraka se po prvi put nakon oktobra prošle godine približavaju brojci od 25 °C, a potom izgledno je da ponovo slijedi period kiše i manjeg pada temperature zraka, ali o intenzitetu i položaju potencijalne ciklone je još uvijek nezahvalno govoriti kako idemo na duže staze''.

Vozačima se savjetuje da pranje automobila odgode dok ne prođu oborine koje će sa sobom donijeti i saharsku prašinu.

(N1)Read full article on NezavisneInternet prezentacije i aplikacije na svim uređajima i platformama koji odgovaraju vašim potrebama.

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.