Google uveo veliku promjenu u izlistavnju rezultata pretrage

Google je početkom juna u svojoj pretrazi uveo veliku promjenu, koja sprečava da se isti sajtovi pojavljuju u top rezultatima pretrage. Promjenom koja se odnosi na domen i ključne reči, Google sprečava da korisnici na određene upite dobijaju više rezultata sa istog izvora jer, kako tvrde, žele veću raznovrsnost u svojim rezultatima pretrage.

Posle ove najnovije promjene algoritma, korisnici više neće moći da vide više od dva rezultata sa istog sajta u top rezultatima.

"Kada se isti sajt pojavi nekoliko puta u rezultatima pretrage, korisnicima je vrlo teško da procjene koji rezultat je relevantniji ili bolji", navode iz "Gugla" i ocjenjuju da će to donjeti više posjeta manjim sajtovima.

Međutim, i ovo pravilo imaće svoje izuzetke kada "Gugl" odredi da je "posebno relevantno da vrati više rezultata sa određenog sajta", kao kada tražimo određeni proizvod ili proizvođača, navode iz te kompanije, ne precizirajući kriterijume za određivanje tih izuzetaka.

Stručnjak za informacione tehnologije Zdravko Janković za Sputnjik ističe da je najnovija promjena algoritma velika zato što će "Gugl" u svojoj pretrazi pokušati da dovede do diversifikacije sajtova.

"`Gugl` će praktično posmatrati poddomene kao deo jednog istog domena, što dosada nije bio slučaj. Ovo će dosta utjecati na dosadašnju praksu optimizacije i pretraživanja. Najviše će pogoditi sajtove koji su do sada imali dobru vidljivost, odnosno dobru optimizaciju, koristeći se pametnim vezama između linkova."

Naglašavajući da će se ova promjena odnositi samo na veb pretraživanja, odnosno na veb listinge, Janković ocjenjuje da "Gugl" vjerovatno hoće da poveća količinu plaćenog pretraživanja, odnosno kupovinu oglasa kroz „advords platformu“.

U domenu informativnih sajtova promjena algoritma najviše će se odraziti na tzv. njuz agregatore, koji povlače sadržaj sa drugih portala.

"Oni dovlače sadržaj sa različitih portala po određenoj ključnoj riječi, na primer 'vesti dana'. Oni mogu da imaju problem, zato što su kroz dobru optimizaciju ključnih riječi privlačili posjetioce, a pored toga su postavljali reklamu na koju bi potencijalni posjetilac kliknuo, što bi dalje generisalo neki prihod."

S druge strane, Janković smatra da se sve ovo neće odraziti na velike njuz portale, zato što se svaka vijest objavljuje pod različitim imenom, a rijetko kad su vijesti u vezi jedna sa drugom.

"Mislim da se ne ide u smjeru cenzurisanja informativnih portala, već je cilj da oni koji imaju puno saobraćaja sa 'Guglove' organske pretrage od sada to moraju i da plate."

Inače, intervencije i promjene u algoritmima "Gugla" već duže vrijeme su ustaljena praksa. Svaka od tih promjena utiče na pozicioniranje u "Guglovoj" pretrazi i zahtjeva promjene u SEO optimizaciji sajtova.Read full article on NezavisneNewsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp