SAD: Ruska aplikacija „Fejsap“ pretnja za nacionalnu bezbednost


Ruska aplikacija „Fejsap“, koja omogućava korisnicima da promene svoj fizički izgled na fotografijama koje prolaze kroz specijalne filtere, može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD, izjavio je lider demokrata u Senatu SAD Čak Šumer.

Ova aplikacija koristi veštačku inteligenciju kako bi menjala facijalne ekspresije i izgled korisnika, čineći ga, između ostalog, mlađim ili starijim. Međutim, da bi korisnik uopšte mogao da koristi ovu aplikaciju dužan je prihvati uslove korišćenja, čime kompaniji koja stoji iza aplikacije daje beskonačno i neopozivo pravo da radi sa njegovim podacima sve što poželi.

Prema njegovim rečima, sve fotografije iz ove aplikacije mogu se ubuduće koristiti bez saglasnosti korisnika, što može da predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost, ali i pretnju za bezbednost informacija miliona američkih korisnika.

PROČITAJTE JOŠ: DROBNjACI NE DAJU SVETINjU: Raskolnik Dedeić bi da im otme crkvu

Šumer je pozvao FBI da istraži na koji način lična informacija miliona američkih korisnika ove aplikacije može da bude od značaja ukoliko se nađe u rukama ruskih vlasti, kao i da li postoji opasnost da ta informacija neće poslužiti kao kompromitujući materijal protiv američkih državljana.

Aplikaciju „Fejsap“ razvila je ruska kompanija „Vajerles lab“.

(sputniknews.com)


Pročitajte ceo tekst Novosti tehnologijaInternet prezentacije i aplikacije na svim uređajima i platformama koji odgovaraju vašim potrebama.

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp