Google napravio presedan: Moći ćemo da biramo pretraživač

Kompanija Google će korisnicima android uređaja u Evropi omogućiti izbor podrazumijevanog pretraživača između četiri opcije, među kojima je i Googleov pretraživac, saopštila je ta kompanija.

Najnoviji potez je dio Googleovih nastojanja da ublaži zabrinutost evropskih antimonopolskih regulatora i izbjegne nove kazne.

Novi android pametni telefoni i tableti koji budu isporučeni u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA) imaće od početka 2020. godine "ekran izbora" na kojem će se pojaviti četiri pretraživača od kojih će korisnik moći da izabere podrazumjevani pretraživač, navodi se u saopštenju kompanije Google, a prenosi agencija Rojters.

Provajderima pretraživača biće omogućeno nadmetanje na tenderima da dobiju mjesto na ekranima korisnika kako bi postali podrazumjevani pretraživač na početnom ekranu android uređaja, zajedno sa Googleovim Chrome pretraživačem.

Tenderi će se održavati u svakoj zemlji EEA, a tri ponuđača sa najboljom ponudom za određenu zemlju pojaviće se na "ekranu izbora“, navodi se u saopštenju američke tehnološke kompanije.

Googleov potez usledio je nakon prošlogodišnje odluke Evropske komisije da kazni tehnološkog giganta sa 4,34 milijarde evra zbog blokiranja rivala na android mobilnom operativnom sistemu.

EK je saopštila tada da je Google imao nepravednu prednost zahvaljujući unapred instaliranom pretraživaču Chrome i Googleovim aplikacijama za pretragu na android pametnim telefonima i prenosnim računarima.Read full article on NezavisneInternet prezentacije i aplikacije na svim uređajima i platformama koji odgovaraju vašim potrebama.

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp