Bezos prodao skoro milion akcija Amazona za tri dana


Osnivač i generalni direktor Amazona, Džef Bezos, dostavio je Komisiji za hartije, nakon zatvaranja berze 31. jula uveče, papire koji pokazuju da je tokom tri poslednja julska dana prodao akcije kompanije u vrednosti od 1,8 milijardi dolara.

Nakon plaćanja poreza, neto će mu ostati oko 1,4 milijarde dolara, piše Forbs.

Bezos je, kako se dodaje, prodao je 965.612 akcija Amazona u periodu od 29. do 31. jula, kada je cena tog gigantskog onlajn trgovca bila oko 1.900 dolara po akciji.

PROČITAJTE JOŠ - Menučin: Amazon limitira konkurenciju, uništava maloprodaju

S ovom prodajom, šef Amazona je ostao bez 1,6 odsto deonica jedne od najvrednijih kompanija na svetu, ali i dalje poseduje više od 58,1 milion akcija.

Bezos neprikosnoveno drži titulu najbogatije osobe na svetu, sada sa neto vrednošću od 116 milijardi dolara, prema kalkulaciji Forbsa, koji je ovu računicu izveo na osnovu cene akcije Amazona na zatvaranju berze u sredu. Od tog iznosa, oko 108 milijardi dolara njegovog bogatstva potiče od akcija Amazona koje poseduje.

PROČITAJTE JOŠ - Pokrenuta velika antimonopolska istraga protiv Amazona

Iz papira podnetih Komisiji, takođe se vidi da je Bezos bivšoj supruzi Mekenzi dao 25 odsto vlasničkog udela u Amazonu, odnosno 19,7 miliona akcija. Njene akcije vrede gotovo 36,8 milijardi dolara, što je čini trećom najbogatijom ženom na svetu, iza Fransoaz Betankur Mejers iz Francuske, jedine naslednice L''Oreala, i Alis Volton, koja je nasledila deo bogatstva Volmarta.

Bezos je još 2017. izjavio da će godišnje prodavati akcije Amazona u vrednosti oko milijardu dolara kako bi finansirao svoju kompaniju koja se bavi istraživanjem svemira "Blu Oridžin", ali nije poznato da li će sredstva od najnovije prodaje deonica biti iskorišćena u te svrhe.


Pročitajte ceo tekst Novosti tehnologijaNewsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp