• Početak
  • Tehnologija
  • Ukoliko obrišete "FaceApp", ne znači da ste zaštitili svoje lične podatke

Ukoliko obrišete "FaceApp", ne znači da ste zaštitili svoje lične podatke


"FaceApp" je postala viralno popularna aplikacija, koja korisnicima omogućava da vide kako će izgledati u starosti. Ispostavilo se da ukoliko želite da koristite taj zabavan program morate da mu dopustite pristup svojim ličnim podacima za koje on ima pravo korišćenja.

"Ukoliko obrišete program, to jednostavno znači da ne možete da ga koristite, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke", izjavila je za Si-En-En direktorka Centra za privatnost korisnika Pravnog fakulteta Stenfordskog univerziteta Džen King.

Pročitajte još - Aplikacija “FaceApp” zaradila milion dolara za 10 dana

Ona je dodala da kompanija ne zna da ste obrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da treba da obriše vaše podatke.

Pojedine kompanije, među kojima je i "FaceApp", dozvoljavaju korisnicima da pošalju zahtev za brisanjem njihovih informacija iz baze podataka. Ali, ostaje nejasno koliko je potrebno tehničkoj službi da registruje vaš zahtev.

Primera radi, Fejsbuk navodi da je neophodno devedeset dana da sistem registruje i prestane da koristi vaše podatke. On zapravo ne poseduje vaš materijal (slike, snimke itd.), ali ima pravo da ih neograničeno koristi.

Pročitajte još - DA LI APLIKACIJE UGROŽAVAJU BEZBEDNOST: Iz čiste zabave privatni život nudimo na tacni

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije vezane za zaštitu podataka korisnika. Zakonske regulative Evropske unije donete u maju 2018. značajno su pooštrile kriterijume zaštite privatnih podataka.

Advokatica Melisa Breke konstatuje da je politika privatnosti podataka "FaceApp-a" uopštena, što ostavlja dodatni prostor za bojazan. Čak i kada podnesete zahtev za brisanjem podataka često kompanija zapravo nije tehnički u stanju da ih ukloni.

(b92)


Pročitajte ceo tekst Novosti tehnologija


Powered by Preisvergleich


Newsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp