• Početak
  • Tehnologija
  • AMERIČKI MEDIJI: Fejsbuk se nagodio sa FTC na pet milijardi dolara "kazne"

AMERIČKI MEDIJI: Fejsbuk se nagodio sa FTC na pet milijardi dolara "kazne"


Američka vlada saopštila je u sredu kaznu Savezne trgovinske komisije (FTC) koja nalaže kompaniji Fejsbuk da isplati pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti svojih korisnika.

Kako se navodi u tekstu Vašington posta, ova kazna predviđa i nadzorne mere i određene restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u odluci FTC generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg smatra samo delimično lično odgovornim.

Vašington post ističe da je reč o najvećoj kazni koju je FTC izrekla.

PROČITAJTE JOŠ - "Fejsbuku" rekordna kazna od pet milijardi dolara!

"U nagodbi koju su postigli kompanija Fejsbuk i Savezna trgovinska komisija SAD, direktor Mark Zakerberg se obavezao da će lično garantovati da će njegova kompanija poštovati svoje programe o privatnosti", navodi se u tekstu i dodaje da je FTC takođe zapretio krivičnim i drugim kaznama u slučaju lažnih garancija.

Predsednik FTC Džo Simons rekao je da su kazna od pet milijardi dolara i brojne mere u poslovanju kompanije Fejsbuk bez presedana u istoriji njegove komisije, dodavši da je cilj da se promeni način poslovanja Fejsbuk koji se odnosi na privatnost.

PROČITAJTE JOŠ - Fejsbuk objasnio zašto su korisnici širom sveta imali probleme pri pristupu mrežama

Ipak u ovoj nagodbi, kompanija Fejsbuk ne priznaje nikakvu krivicu.

FTC je otvorio istragu prošle godine nakon što je utvrđeno da je ta firma u cilju prikupljanja podataka za Kembridž Analitika prikupila lične podatke od skoro 87 miliona korisnika Fejsbuk bez njihove dozvole.

Nagodba predviđa i formiranje "nezavisnog odbora za privatnost" čije članove će imenovati nezavisno telo, pa mogu da budu otpušteni samo putem takozvane supervećine glasova članova upravnog odbora Fejsbuka.

Advokat Fejsbuka Kolin Streč rekao je da će nagodba predstavljati oštriji zaokret u regulisanju privatnosti.

Od izbijanja skandala kompanija Fejsbuk je obećala da će bolje štititi podatke svojih korisnika.

Ipak je nastavljena praksa sa brojnim propustima, dok kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubeđeni da će kazna ili novi model Fejsbuka predstavljati suštinske promene u načinu poslovanja ove kompanije.

Kazna odnosno nagodba koju je kompanija Fejsbuk utanačila sa FTC daleko je iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Gugl, 2012. godine.


Pročitajte ceo tekst Novosti tehnologijaNewsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp