Kompjuter na Kembridžu vodio debatu sam sa sobom

Univerzitet u britanskom Kembridžu, domu najstarijeg debatnog kluba na svijetu, vidio je prošle nedjelje demonstraciju onoga što budućnost može donijeti: Kompjuter američke firme IBM "Prodžekt dibejter" (Project Debater) robot koji je već raspravljao s ljudima, prvi put je vodio debatu sam protiv sebe.

Sala je zaćutala tokom te rasprave u Društvu "Kembridž junion", dok su "dvije strane" vještačke inteligencije iznosile svoje pažljivo sastavljene uvodne riječi.

Tema: "Da li bi vještačka inteligencija mogla donijeti više štete nego koristi?".

Vještačka inteligencija "neće moći da donese moralno ispravnu odluku jer je moral jedinstveno svojstven ljudima", rekao je računar vještačkim, pomalo ženskim glasom.

"Računar ne može lako donositi moralne odluke, a može dovesti do katastrofe. Vještačka inteligencija može nanijeti mnogo štete", nastavio je kompjuter.

Rekao je da vještačka inteligencija može donositi samo odluke za koje je programirana, a "nije moguće programirati je za sve scenarije, to mogu samo ljudi".

Zatim je mašina promijenila stranu, iznoseći protivargumente.

Vještačka inteligencija "biće velika prednost jer će ljudima osloboditi vrijeme koje sada troše na svakodnevne zadatke koji se ponavljaju", rekao je kompjuter drugim glasom koji je ritmično talasao plavi oblik na ekranu dva metra visokog elegantnog monolitnog stuba.

Članovi Debatnog kluba koji je tokom svoje 200-godišnje istorije ugostio znamenite ličnosti, među kojima britanskog premijera Vinstona Čerčila, Dalaj Lamu i osnivača Microsofta Bila Gjetsa, bili su očarani svojim prvim gostom koji nije čovjek.

IBM je najprije, prošle godine, tu tehnologiju prvi put pokrenuo protiv izazivača-čovjeka, da bi utvrdio kako se vještačka inteligencija bori sa suprotstavljenim argumentima, i uspješno prikazao napredak te tehnike.

Za razliku od te prethodne rasprave koja se oslanjala na analizu ogromnog broja članaka iz novina i časopisa, istraživači su ovog puta zatražili i dobili priloge od 1.100 studenata Kembridža i time "nahranili" računar.

Željeli su da saznaju "da li se tehnologija može upotrijebiti da se napravi ubjedljiv 'narativ' koji će donosiocu odluka pomoći da donese bolji sud", rekao je naučni vođa projekta Noam Slonim.

Sistem je morao da identifikuje i razvrsta na čijoj je strani svaki iz mnoštva priloga studenata, da rangira najbolje argumente, da ispravi pravopisne i gramatičke greške, a zatim da na osnovu svega toga sastavi i iznese uvjerljivu petominutnu izjavu.

IBM je rekao da je njegovom kompjuteru za cijeli taj proces bio potreban svega jedan minut.

Potencijalne primjene te tehnologije uključuju pomoć nekoj kompaniji ili vladi da obradi ankete ili da analizira povratne informacije dobijene od klijenata.

Veče s jednim kompjuterom u ulozi dveju strana, nije proteklo sasvim bez ljudi.

Računar, "Project Debater" je izlaganje okončao rekavši: "Pređimo na problem blizak mom vještačkom srcu: Tehnologija" i izazvao smijeh publike.

Tada su ljudi-debateri preuzeli riječ i rezimirali i zaključili raspravu, šaleći se s kompjuterom kojeg su nazvali "Sveznalica".

Na kraju su se članovi Kluba glasanjem svrstali uz debatnu stranu koja je rekla da vještačka inteligencija donosi više koristi nego štete i da ima sigurnu budućnost, bar za sada.Read full article on NezavisneNewsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp