• Početak
  • Tehnologija
  • Podaci 1,2 milijarde korisnika Interneta „na izvolte”: Ogromna baza podataka ostala nezaštićena

Podaci 1,2 milijarde korisnika Interneta „na izvolte”: Ogromna baza podataka ostala nezaštićena


Lični podaci 1,2 milijarde korisnika Interneta našli su se nezaštićeni na jednom serveru kojem je mogao da pristupi bilo ko sa dovoljno tačnom veb adresom.
Kako piše američki stručni magazin "Vajerd", reč je o nezaštićenoj bazi podataka za koju se ne zna kako je kreirana, ali je jasno da je podatke dobijala iz više izvora.

Pročitajte još: "Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti": Amnesti internešnal o Fejsbuku i Guglu

Čine je osnovni podaci 1,2 milijarde korisnika online servisa poput društvenih mreža, a uglavnom se sastoje od imena, imejl adresa i brojeva telefona.

Sreća u nesreći je to što u bazi podataka nema lozinki niti podataka o kreditnim karticama, preneo je portal Kliks.ba.

Nezaštićena baza podataka otkrivena je u oktobru 2019, a u njoj su podaci teški oko četiri terabajta i uključuju informacije sakupljene sa profila na Fejsbuku, Tviteru i Linkdinu

Na serveru su pronađene četiri milijarde profila i 650 miliona jedinstvenih imejl adresa koji se mogu povezati sa 1,2 milijarde pravih osoba.

Kako se navodi, sporni server više nije onlajn i podacima se ne može pristupiti, a slučaj je prijavljen američkom Federalnom istražnom birou (FBI).


Pročitajte ceo tekst Novosti tehnologijaNewsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp