• Početak
  • Tehnologija
  • "Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti": Amnesti internešnal o Fejsbuku i Guglu

"Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti": Amnesti internešnal o Fejsbuku i Guglu


Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal (Amnesty International - AI) saopštila je da se poslovni modeli kompanija Facebook i Google "temelje na nadzoru", uz ocenu da je reč o "sistemskoj pretnji" u pogledu ljudskih prava.

U izveštaju nevladine organizacije tvrdi se da ove grupe, čineći svoje usluge na mreži besplatnim i neophodnim za milijarde ljudi, a zatim korišćenjem tako prikupljenih ličnih podataka za ciljano oglašavanje, ugrožavaju slobodu mišljenja i izražavanja.

PROČITAJTE JOŠ - Optužbe protiv „Fejsbuka“: Koristio je lične podatke korisnika da bi pritiskao konkurente

"Njihova podmukla kontrola naših digitalnih života podriva sam temelj privatnosti i jedan je od glavnih izazova našeg vremena kada je reč o ljudskim pravima", smatra generalni sekretar AI Kumi Naidu.

On je ocenio da su ljudi danas "u klopci".

"Ili se predajemo ovoj ogromnoj nadzornoj mašini - gde se naši podaci lako koriste za manipulaciju i uticaj na nas - ili se odričemo prednosti digitalnog sveta", navodi generalni sekretar AI.

(Beta/B92.net)


Pročitajte ceo tekst Novosti tehnologijaNewsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp