U Australiji se budi život - oda prirodi

Požari i dalje okupiraju teritoriju Australije, ali se na nekim ranije vatrom opustošenim područjima javio novi život sa nadom da priroda uvijek pronađe način za opstanak.

Novi izdanci vegetacije pojavili su se na plaži Peregian u Kvinslendu, na području oko Kulnure u Novom Junom Velsu u Nacionalnom parku Dhurag.

"Ovo su znaci života koje smo tražili. Svjedoci smo ponovom rođenju šume po kojoj je Australija poznata“, rekao je za Metro jedan od fotografa. Australijska vatrogasna brigada uspjela je da u požaru spasi jedino poznato prirodno stanište borova wollemi.

The ancient Wollemi Pine, which has been growing in Australia for 200 million years, has been saved from the Gospers Mountain bushfire. #wollemi #NSWfires https://t.co/pVsRYLDbrt

— Lachlan Moffet Gray (@LachMg) January 15, 2020

Nacionalni park Wollemi nalazi se u Novom Južnom Velsu i sadrži jedine poznate divlje primjerke bora (Wollemia nobilis), vrste za koju se mislilo da je izumrla prije otprilike trideset miliona godina, ali je 1994. godine ponovno otkrivena na tom području, prenosi RTS.Read full article on NezavisneNewsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp