• Početak
  • Tehnologija
  • Sud odlučio da telefoni mogu da izazovu TUMOR, naučnici tvrde drugačije

Sud odlučio da telefoni mogu da izazovu TUMOR, naučnici tvrde drugačije


RIM
SPECIJALNO ZA NOVOSTI

PREKOMERNO korišćenje mobilnog telefona u dugom periodu podstiče pojavu obolenja određenog tipa tumora, to je obrazloženje presude i potvrda da postoji takva uzročna veza, a stigla je iz Apelacionog suda u Torinu.


Presuda je izrečena po tužbi bivšeg zaposlenog radnika u Telekomu iz mesta Ivrea, a koji je bio izložen svakodnevno na poslu u dugom periodu radiofrekventnim talasima mobilnog telefona. Prvostepena presuda iz 2017. već je dala za pravo radniku koji je oboleo zbog dugog korišćenja mobilnog telefona a sada je stigla i ova Apelacionog suda da "obolenje akustičnog neurinoma jeste uzrokovno radom sa mobilnim telefonom".

Pročitajte još: Gledanje u telefon pred spavanje ipak NIJE štetno

Sud se obratio ekspertima, angažovao sudske veštake i na kraju izrekao drugostepenu presudu, jer je ustanovljena veza između uzroka to jest znatne izloženosti na poslu radiofrekvenciji od mobilnog telefona. Zakljčivši da je očigledna veza između obolenja neurinoma, benignog tumora talasa koje emituje telefon.

Još 2012. Kasacioni sud je ustanovio da svakodnevno produženo korišćenje mobilnog telefona tokom niza godina može imati ulogu "kouzročnika u genezi nekih tumora nerava u lobanji". Međutim nijedna studija do sada nije naučno pokazala sličnu povezanost.

Međunarodna agencija za istraživanje obolenja od raka Svetske Zdravstvene Organizacije je pre nekoliko godina okvalifikovala talase radiofrekvencije koje emituju mobilni telefoni kao "mogućni uzročnik karcinoma kod čoveka", pojasnivši, na osnovu još nedovoljnih dokaza tog odnosa sa cerebralnim tumorima, ili drugim tipom tumora.

Prošlog leta Nacionalni Institut za zdravlje nakon što je analizovao sve studije objavljene u periodu između 1999. i 2017. godine zaključio je kako ni u jednom slučaju nije podvučeno povećanje rizika od obolenja tumora, malignog ili benignog tumora, cerebralnog tumora ili tumora pljuvačne žlezde.

Mnogo je kritičnije međutim Odelenje za Neurologiju Univerzitetske klinike "Đemeli" u Rimu koje je izdalo saopštenje da "produženo korišćenje mobilnog telefona nanosi štetu mozgu i može potpomoći razvoju tumora".

Rasplamsale se polemike o nalazima nauke, odluci sudija i ide se u poređenjima sa nekim drugim izvorima elektromagnetnih talasa, na primer onih koje emituje sunčeva svetlost, postavljajući pitanje kako to da nijedan spasilac na plaži, izložen suncu satima svakog dana, nije tužio strukturu gde radi tvrdeći da je oboleo od raka kože, jer mu nijedan sidija ne bi dao za pravo.

Ostaje pitanje kome da verujemo, nakon izricanja presude Apelacionog suda u Torinu, sudu ili nauci!


Pročitajte ceo tekst Novosti tehnologijaNewsletter

Kontakt

+381 63 8833442

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Viber WhatsApp